Anderlecht dolt met Roeselare
Foto: belga
Omdat Anderlecht Roeselare van de mat veegde met 5-0, staat paars-wit voor het eerst sinds lang op een gedeelde derde plaats met Cercle Brugge. Hassan zorgde voor champagnevoetbal en zelfs Biglia scoorde. Het Astridpark genoot en het UEFA-ticket is nabij.
Als Ahmed Hassan zijn beste niveau haalt bij Anderlecht dan verandert de ploeg in een zonnestelsel. De Egyptenaar wordt dan de zon waarrond al zijn ploegmaats draaien als planeten. Tegen Roeselare en in de gietende regen was Hassan gisteren de zonnekoning van Anderlecht. Als aanvallende middenvelder trok hij het spel naar zich toe en speelde hij Roeselare binnen het kwartier in de vernieling.

Het begon met een magistrale assist voor Luigi Pieroni. De Farao trok een hoge bal in één tijd over zijn hoofd en zette de Luikse spits zo alleen voor Sierens. Pieroni miste echter de unieke kans, net zoals hij twee minuten daarvoor ook al op keeper had geschoten.

De opstelling van Pieroni was eerder onverwacht, maar omdat Wasilewski en Polak niet fit genoeg waren voor 90 minuten, moest Ariël Jacobs schuiven. Gillet werd rechtsachter en De Man was centrale verdediger. In het middenveld stond de driehoek Biglia, Van Damme en Hassan. Vooraan begonnen Vlcek en Pieroni.

Pieroni en Hassan vonden elkaar echter goed in dat eerste kwartier. Omdat de spits niet scoorde, deed de Egyptenaar het dan maar zelf. De Italo-Belg gaf wel de assist en toen Sierens die bal niet kon klemmen, duwde Hassan binnen. Het was de zevende goal van het seizoen voor de topschutter van Anderlecht.

Veldgoal Biglia

Roeselare speelde gisteren allerminst betonvoetbal. De West-Vlamingen speelden maar met één spits, maar voetbalden wel met een drang naar voren. Anderlecht profiteerde echter optimaal van de geboden ruimte. Toen Pieroni zich losdraaide van zijn bewaker stuurde hij Boussoufa in het straatje. De Marokkaan zorgde voor 2-0. Het Astridpark kirde zoals het dit seizoen nog nooit had gekird.

Na dit wervelende kwartier haalde Sporting de voet even van het gaspedaal. Roeselare kreeg via een schotje van Tanghe en een vrijtrap van DeVleeschauwer kansjes, maar Anderlecht bleef dominant. Ook Vlcek botste nog twee keer op Sierens.

Toen Hassan de paars-witte motor weer een versnelling hoger schakelde, begonnen de bezoekers weer te spartelen. Een pass van de Egyptenaar met de buitenkant van de voet zette Boussoufa vrij. Zijn voorzet werd weggewerkt in de voeten van de aanstormende Biglia. Voor één keer twijfelde de Argentijn niet en vlamde hij keihard de 3-0 tegen de touwen. Voor Biglia was het zijn eerste veldgoal ooit voor Anderlecht. Roeselare was uitgeteld nog voor de rust.

Frutos valt in

Het Anderlecht-feestje ging gewoon door na de pauze. Eerst stootte alweer Hassan op Sierens, maar toen Juhasz doorbrak en voorzette naar Pieroni stond het 4-0. Dit seizoen kon Anderlecht nog nooit met meer dan vier goals verschil winnen, maar nu bleek dat geen probleem. Hassan bleef toveren tot aan zijn applausvervanging en zette Vlcek bijna op weg naar forfaitcijfers.

Een kwartier voor tijd maakte ook Nicolas Frutos zijn rentree. De Argentijn gaf prompt de assist voor de 5-0 eindstand van Pieroni.

Voor het eerst sinds de achtste speeldag in september staat Anderlecht weer op een positie die recht geeft op een Europees ticket. Paars-wit moet die positie nog delen met Cercle, maar rukt verder op. De knalprestatie van Hassan moet Anderlecht misschien inspireren tot een nieuw contractvoorstel voor de Egyptenaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in