Schindlers joden weer in Krakau
Foto: ap
Dertig joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse industrieel Oskar Schindler zijn gered, zijn zondag in Krakau samengekomen voor een herdenkingstocht.
Samen met een honderdtal andere Holocaustoverlevenden en Poolse jongeren trokken ze 65 jaar na datum van de wijk waar destijds de ghetto’s stonden naar het werkkamp in Plaszow.

De overlevenden wonen vandaag in de Verenigde Staten, Israël of Groot-Brittannië. Bronislawa Horowitz-Karakulska was nauwelijks 16 toen ze door Schindler gered werd. 'Hij was een wonderbaarlijke, goede, elegante man met het hart op de juiste plek', verklaarde ze aan het agentschap PAP.

Bij de totale vernietiging van de ghetto’s van Krakau op 13 en 14 maart 1943 werd een duizendtal joden door de nazi’s vermoord. Anderen werden naar het werkkamp in Plaszow gebracht. Oskar Schindler leidde een email- en munitiefabriek in de buurt van Krakau. Hij kon de nazi’s ervan overtuigen dat hij arbeidskrachten nodig had voor zijn productie en kon zo ongeveer 1.100 joodse dwangarbeiders redden.

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg baseerde zijn film 'Schindlers list' op die verzetsdaad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in