Niko Eeckhout (Topsport Vlaanderen) heeft zondag in barre weersomstandigheden de 44e editie van de Omloop van het Waasland (cat. 1.2) gewonnen. Na 191 kilometer van Lokeren naar Stekene was de 37-jarige ex-nationaal kampioen in een massasprint sneller dan de Nederlander Bobbie Traksel en Klaas Lodewijk.
Het was de derde keer op rij dat Eeckhout deze wedstrijd won.

Van bij de start regende het en stond er een felle wind langsheen het parkoers. Negen renners slaagden er toch in om zich vrij vroeg in de wedstrijd af te zonderen van het peloton. Dat waren Kevin Neyrinck, Klaas Lodewijk, Jarno Van Guysse, Julien Vermote, de Duitser Sebastian Forke met zijn landgenoot Tobias Erler en de Nederlanders Bobbie Traksel, Coen Vermeltfoort en Bram Schmitz. Zij mochten maximaal een halve minuut voor de grote groep uitrijden. Nog voor het ingaan van de negen plaatselijke ronden op en rond het centrum van Stekene, van elk 12,4 kilometer, kwam alles weer netjes samen.

Het sein voor acht anderen om, op zestig kilometer van de finish, hun kans te gaan. Ook zij slaagden niet in hun opzet, net als elf anderen die met nog dertig kilometer te rijden ook even voor afscheiding konden zorgen. Het bleef echter heel onrustig in de groep. Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde muisden Bart Vanheule en Jan Ghyselinck er vanonder. Nico Sijmens dichtte in zijn eentje de kloof naar het leidende duo, maar dat deed wat later ook het fel uitgedunde peloton. In de daaropvolgende massasprint haalde Niko Eeckhout het erg vlot.

'Echt een rotweer om in te koersen', reageerde de winnaar. 'Maar ik heb de wedstrijdkilometers nodig met het vooruitzicht op de Vlaamse klassiekers. Ik wou er alvast het beste van maken. Met dat record, hier driemaal op rij winnen, was ik niet echt bezig maar het is achteraf wel leuk natuurlijk. Ik heb de goede benen teruggevonden. Nu op naar Nokere Koerse en dan Dwars door Vlaanderen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in