Rebellin wint Parijs-Nice met kleinste verschil ooit
Foto: © ISOSPORT
De Italiaan Davide Rebellin (Gerolsteiner) heeft de Franse rittenwedstrijd Parijs-Nice op zijn palmares geschreven. In de slotetappe, over 119 km met start en aankomst in Nice, kwam zijn leidersplaats niet meer in gevaar. Hij won Parijs-Nice met het kleinste verschil ooit (amper drie seconden op Nocentini) en bewees dat hij op zijn 36e verre van versleten is.
De overwinning in de laatste etappe was voor de Spanjaard Luis Leon Sanchez (Caisse d’Epargne), die in de slotfase ontsnapte uit het peloton. Maxime Monfort (Cofidis) werd net na Sanchez tweede, de Spanjaard Carlos Barredo (Quick.Step) derde.

De held van de etappe werd de revelatie van de voorbije week, de 21-jarige Fransman Clément Lhotellerie. Hij was zaterdagavond al zeker van eindwinst van het bergklassement maar hij wilde nog meer glans aan die overwinning geven. Dus demarreerde hij weg op La Turbie. Hij klom ook nog solo over de Col d’Eze, werd vervolgens bij gebeend door Javier Benitez, zag ook nog een groot gedeelte van zijn vroegere gezellen terugkomen en werd uiteindelijk nog overrompeld door het hele peloton.

Toen reed Luis Leon Sanchez al alleen aan het commando. Die had nog wat goed te maken na zaterdag toen Cunego hem de weg naar de ritzege barreerde. Dus demarreerde hij uit het peloton naar de groep Lhotellerie. Toen het peloton steeds gevaarlijker kwam opzetten, ging hij alleen weg. In de slotkilometer probeerden Carlos Barredo en Maxime Monfort nog naar Sanchez te rijden, maar ze schoten net te kort. Sanchez had nog net voldoende jus in de kuiten om verdiend zijn ritzege mee te pakken.

Davide Rebellin bolde even later al even juichend over de streep.

Kleinste verschil ooit

Rebellin won de 66e Parijs-Nice met slechts drie seconden voor op zijn landgenoot Rinaldo Nocentini. Dat is het kleinste verschil in de geschiedenis van Parijs-Nice. Het vorige record stond op naam van de Fransman Raymond Poulidor, die in 1973 won met een voorsprong van 4 seconden op de Nederlander Joop Zoetemelk.

Peloton solidair met Kevin Van Impe

De slotrit ging vanmorgen met vertraging van start na een protestactie van het peloton. Aanleiding was de dopingcontrole van de Vlaamse Gemeenschap die Kevin Van Impe (Quick.Step) deze week moest ondergaan, net op het moment dat hij de crematie van zijn pas overleden zoontje aan het bespreken was met de begrafenisondernemer.

Het was Philippe Gilbert die van op het startpodium, geflankeerd door de top 2 van het klassement Davide Rebellin en Rinaldo Nocentini, het woord voerde.

'We zijn niet tegen controles maar we willen wel respect', zei de kopman van Française des Jeux. 'De grenzen zijn hier mogelijk overschreden. Door vandaag enkele minuten later te vertrekken, tonen we onze steun aan Van Impe en vragen en dat dit niet meer gebeurt', besloot Gilbert, die veel applaus kreeg van zijn collega's.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in