Hijskraan verplettert vier mensen in Manhattan
Foto: epa
NEW YORK - Zeker vier mensen zijn zaterdag in het New-Yorkse stadsdeel Manhattan om het leven gekomen toen een hijskraan op een bouwplaats omviel. Acht mensen die gewond raakten lagen zondag nog in het ziekenhuis en drie van hen verkeren in levensgevaar. Negen gewonden, onder wie vijf brandweerlieden, werden ter plaatse behandeld. De doden zijn waarschijnlijk bouwvakkers.
De kraan viel toen hij omviel in stukken uiteen en verwoestte een drie verdiepingen tellend herenhuis. Nog vijf gebouwen raakten zwaar beschadigd. Ook een aantal auto’s werd verpletterd. Het ongeluk gebeurde ’s middags en reddingswerkers zochten de hele nacht tussen de brokstukken naar eventuele slachtoffers of overlevenden. Drieënhalf uur na het ongeluk werd er nog een man uit het puin van het herenhuis gehaald. Hij had een gebroken been.

De kraan was bevestigd aan een in aanbouw zijnde torenflat en reikte tot de negentiende en tot nu toe hoogste verdieping daarvan. Buurtbewoners zeiden al verschillende keren bij de gemeente te hebben geklaagd, omdat er buiten de toegestane uren werd gewerkt en er naar hun idee te snel werd gebouwd. Omwonenden zeiden blij te zijn dat het ongeluk niet op een werkdag is gebeurd, omdat het dan veel drukker is op straat.

Ambtenaren zeggen de afgelopen 27 maanden dertien overtredingen te hebben geconstateerd op de bouwplaats, wat volgens hen normaal is voor een project van deze omvang. De hijskraan werd vrijdag nog geïnspecteerd en veilig bevonden. Een eerdere klacht dat de kraan niet goed aan de toren leek te zijn bevestigd werd als ongegrond beoordeeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in