VATICAANSTAD - Paus Benedictus XIV heeft in zijn toespraak op palmzondag op het Sint-Pietersplein in Rome opgeroepen om het geweld in Irak te stoppen. Elders in de wereld vonden dit weekeinde betogingen tegen de oorlog plaats.
'Stop de bloedbaden! Stop het geweld! Stop de haat in Irak!' Tegelijk vroeg de paus het Iraakse volk om het hoofd weer op te heffen en het leven in hun land opnieuw op te bouwen. 'Sla in naam van God de weg van de vrede in!'

De paus bracht ook de dood van de aartsbisschop van Mossoel, Faraj Rahou, in herinnering. Hij had het over 'een mooi voorbeeld van getrouwheid aan Christus, de Kerk en het volk, dat hij ondanks de vele bedreigingen niet wou achterlaten'.

Het lichaam van de 65-jarige aartsbisschop werd donderdag op aanwijzen van zijn ontvoerders teruggevonden in de buurt van Mossoel, een stad op 370 kilometer ten noorden van Bagdad. De ontvoering van Faraj Rahou wordt gezien als een nieuwe bedreiging voor de christenen in Irak.

Na de palmviering sprak Benedictus XVI het Angelus uit vanuit een bomvolle Sint-Pietersbasiliek en niet vanuit het raam van zijn bureau zoals elke zondag. Op palmzondag, het begin van de Goede Week, wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd.

Ook elders in de wereld werd dit weekeinde betoogd tegen het geweld in Irak. Op 19 maart zal het precies vijf jaar geleden zijn dat Amerikaanse troepen het land binnenvielen. In Londen verzamelden zich volgens de organisatoren ongeveer 10.000 tegenstanders van de oorlog. Ze eisten de terugtrekking van de Britse troepen. Ook in Glasgow, Los Angeles, Kopenhagen, Barcelona, Stockholm en Warschau vonden manifestaties plaats.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in