Authentiek portret Mozart ontdekt
Professor Cliff Eisen bij het portret van W.A.Mozart dat hij ontdekte. Foto: belga
LONDEN - Een Britse muziekwetenschapper zegt een olieverfschilderij waarop Wolfgang Amadeus Mozart staat afgebeeld te hebben ontdekt. De wetenschapper, Cliff Eisen van het Londense King’s College, concludeerde na bestudering van veilingcatalogi, archiefdocumenten en een brief van Mozart aan zijn vader uit 1782 dat het portret authentiek is.
Mozart geeft in de brief een gedetailleerde beschrijving van een schilderij die, tot de knopen op zijn jasje, overeenkomt met dit portret. 'Dit is waarschijnlijk de belangrijkste ontdekking van een portret van Mozart sinds de dood van de componist in 1792', schreef Eisen vrijdag op de website van King’s College.

Het portret toont Mozart in profiel, met een helrood jasje aan. Het is het vierde portret dat bekend is uit Mozarts Weense periode, zijn productiefste, schrijft Eisen.

Vermoedelijk is het schilderij gemaakt door Joseph Hickel, een schilder aan het keizerlijke hof van Oostenrijk. Hickel zou het portret aan Mozart hebben gegeven als betaling voor een serenade die de componist voor een familielid had geschreven. Het schilderij ging later over aan de familie van Johann Lorenz Hagenauer, een goede vriend van de familie Mozart.

Het schilderij werd in 2005 gekocht door een Amerikaanse verzamelaar, die zich op dat moment niet bewust was van het belang van het werk. Het verband met de familie Hagenauer werd gelegd door de Amerikaan Daniel Leeson.

Het werk is volgens King’s College mogelijk miljoenen euro’s waard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in