'Leterme I doet rit uit tot 2011'
Yves Leterme Foto: belga
BRUSSEL - Zowel CD&V als Open VLD willen dat Leterme I de rit uitdoet en het dus tot midden 2011 uithoudt. Voor de Vlaamse oppositie het bewijs dat het de Vlaamse christendemocraten niet menens is met de dreiging om de stekker eruit te trekken, indien er tegen deze zomer geen akkoord over de staatshervorming uit de bus komt. Dat bleek zondag in De Zevende Dag.
Indien alles goed gaat, schiet Leterme I donderdag uit de startblokken. Hoewel de regering er nog niet is, wordt al druk gespeculeerd over de vraag hoelang die het gaat uithouden. Er is niet alleen de dreiging van CD&V om eruit te stappen, indien er tegen deze zomer geen grote staatshervorming komt. Vele waarnemers vragen zich ook af of de regionale, Europese en federale verkiezingen in 2009 niet zullen samenvallen. Daarover wordt in het kader van de communautaire onderhandelingen gesproken.

'De ambitie is 2011. De uitdagingen en de opdracht zijn zo groot: investeren in veiligheid, de strafuitvoering, de staatshervorming, het sociaaleconomische. Dat kan niet op één jaar', verklaarde Kamerfractieleider Servais Verherstraeten zondag. Van het laten samenvallen van de verkiezingen in 2009 kan voor de Vlaamse christendemocraat geen sprake zijn.

De Vlaamse liberalen willen de verkiezingen wel laten samenvallen en dat kan volgens Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne zowel in 2009 als in 2014 zijn. 'Voor ons is de belangrijkste bedoeling dat er gezorgd wordt voor een stabiele regering die de rit uitdoet en tot 2011 aanblijft.'

Ook Open VLD-minister Patrick Dewael pleit voor een federale regering die het tot 2011 uithoudt. 'Belangrijk is wat het klimaat zal zijn nadat het vertrouwen in het parlement is gestemd. Het vertrouwen zal moeten groeien. De regering heeft wat het uitzicht van een krakende wagen, maar die rijden het langst. Ook in december was men sceptisch', stelde Dewael.

De Vlaamse oppositiepartijen SP.A en Vlaams Belang zien in de verklaringen van Verherstraeten het bewijs dat het dreigement van CD&V om de regering op te blazen, indien er geen grote staatshervorming komt, niet ernstig is.

'CD&V had een groot drukkingsmiddel, namelijk niet in de regering stappen voor alles geregeld is. Nu is niets geregeld en stapt ze er toch in. Ik dacht dat dit een interim-regering zou zijn, maar dat blijkt niet het geval', verklaarde Vlaams Belang-Kamerfractieleider Gerolf Annemans. Volgens Annemans is deze regering overigens geen oranje-blauwe aangevuld met PS, maar een paarse regering aangevuld met CD&V.

SP.A-Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven had ook geen goed woord over voor de ploeg. 'Dit is een regering met één plan, een langebanenplan. Alles wordt op de lange baan geschoven: BHV, de staatshervorming, de nachtvluchten, de kernuitstap, ... Er wordt beslist om niet te beslissen. Wij zijn blij dat het zonder ons is. Dit gaat niet of nauwelijks over inhoud. Men heeft negen maanden niets gedaan en nu moet men op één week plots over de inhoud onderhandelen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in