Fantasia is mooiste kinderboek
Foto: rr
'Fantasia' van Geronimo Stilton is in het kader van de Jeugdboekenweek verkozen tot Mooiste Kinderboek Aller Tijden. Op de tweede plaats eindigde 'Pluk van de Petteflet' van Annie M.G. Schmidt; 'Matilda' van Roald Dahl werd derde.
De winnaars werden zondag bekendgemaakt in de Boekentoren in Gent. In totaal werden 36.000 stemmen uitgebracht door lezers tussen 1 en 99 jaar.

Geronimo Stilton is een muis die een krant uitgeeft, boeken schrijft en opwindende avonturen beleeft. In 'Fantasia', het bekendste in een uit het Italiaans vertaalde reeks van meer dan dertig kinderboeken rond de muis, moet Stilton de feeënkoningin van het buitenissige land proberen te redden.

De Stichting Lezen en het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken organiseerden de verkiezing via internet. 'Twee derde van de stemmers was jonger dan 20 jaar', zegt Majo De Saedeleer van de Stichting Lezen.

Belangrijker dan welk boek tot het mooiste verkozen werd, is dat alle stemmers konden nadenken over wat zij mooie boeken vonden. Waarom bleef een bepaald boek hangen bij kinderen en volwassenen? ’Pluk van de Petteflet’ is de favoriet van de lezers boven de 40. In de leeftijdsgroep tussen 20 en 30 jaar scoort ’Matilda’ het beste.'

Uit enkele reacties van kinderen blijkt dat ze het winnende boek vooral leuk vonden 'omdat het ruikt'. 'Fantasia' is een speelboek met onder meer illustraties die geurtjes afscheiden als de lezer erover krast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in