ACOD: 'Akkoord over interimjobs onaanvaardbaar'
Foto: an nelissen
Het gebruik van interimjobs bij de overheid, een maatregel waarover de vijf meerderheidspartijen het zaterdag eens geraakten, is onaanvaardbaar. Dat zegt Karel Stessens, voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Het plan is totaal niet onderhandeld met de vakbonden, benadrukt Stessens.
De vijf meerderheidspartijen van de federale regering raakten het zaterdag eens over het gebruik van interimjobs bij de overheid. Momenteel zijn interimcontracten bij de overheid uit den boze.

De vraag of de overheid een beroep mag doen op interimjobs was ook tijdens de oranje-blauwe onderhandelingen al een heikel punt, waarover geen akkoord werd afgesloten. Het gaat vooral om een liberale eis. Zo kunnen meer kansenjobs worden gecreëerd. Interimbanen zijn daarnaast vaak een springplank naar een vaste job, redeneren de liberalen.

Reserves

Dat plan is niet besproken met de overheidsvakbonden en dus onaanvaardbaar, zegt Stessens zondagochtend in een gesprek met Belga. 'Op dit ogenblik zijn er nog belangrijke wervingsreserves bij de overheid. Er zijn voldoende mensen beschikbaar die onmiddellijk aan de slag kunnen', zegt Stessens.

Het inzetten van interimjobs bij de overheid brengt overigens de aanwerving van statutaire ambtenaren in gevaar, zegt Stessens. 'En het brengt ook de objectieve werving van ambtenaren in gevaar', aldus Stessens. Hij vermoedt dat toekomstig premier Yves Leterme 'cavalier seul' speelt omdat hij de overheidsvakbonden niet geraadpleegd heeft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in