Partij Sarkozy krijgt klappen
Foto: rtrs
PARIJS - De conservatieve UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy, heeft zondag de Franse gemeenteraadsverkiezingen verloren van de linkse partijen. Dat hebben voorlopige uitslagen en verschillende peilingen uitgewezen.
Volgens peilingen van het bureau CSA heeft 49,5 procent op kandidaten of sympathisanten van de Socialistische Partij gestemd, en 47,5 procent op kandidaten van Sarkozy’s partij UMP.

Voorlopige uitslagen wijzen uit dat de conservatieven in sommige belangrijke steden hun meerderheid verliezen. Het gaat dan om Reims, Amiens en Caen. Voorlopige uitslagen wijzen bovendien op socialistische verkiezingswinst in Angers en Saint-Etienne. Parijs blijft in handen van de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë. In Marseille en Toulouse is de strijd nog onbeslist.

De socialistische ex-premier Laurent Fabius sprak zondagavond van ’zware nederlaag’ en ’een rode kaart’ voor de regering. Ségolène Royal, de socialistische presidentskandidate die door Sarkozy werd verslagen, noemde de uitslag hoopvol en riep de regering op naar de burger te luisteren. Premier François Fillon zei echter dat de regering haar koers niet zal wijzigen.

Als de uitslag overeenkomt met de peilingen, zou de nederlaag van Sarkozy echter niet zo zwaar zijn als sommigen verwachtten. Mochten de verliezen groter uitpakken, dan zou de president meer moeite kunnen krijgen met het doorvoeren van beloofde hervormingen.

Lage opkomst

De opkomst bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen lag op het middaguur nauwelijks hoger dan een week eerder bij de eerste ronde. Nochtans hadden zowel de rechtse als de linkse partijen hun kiezers opgeroepen om naar de stembus te gaan

Om 12 ’s middags had volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 23,68 procent van de Franse kiezers een stem uitgebracht, tegen 23 procent in de eerste ronde. De eerste ronde noteerde de laagste opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen sinds 1959.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in