De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft de Chinese overheid zaterdag opgeroepen 'een bewijs van terughoudendheid' te leveren in haar reactie op de bloedige anti-Chinese manifestaties in Tibet.
Rice deed dat in een perscommuniqué van het departement Buitenlandse Zaken. 'We roepen de Chinese overheid op een bewijs van terughoudendheid te leveren in haar reactie op deze manifestaties, en we roepen alle partijen met nadruk op niet tot geweld over te gaan', aldus Rice.

Rice zei ook dat de protesten van vrijdag haar 'erg droevig' hadden gemaakt en dat ze ongerust is omdat 'het ernaar uit ziet dat (de protesten) verder gaan'. 'Ik maak mij ook ongerust over het nieuws dat de aanwezigheid van politie en leger in en rond Lhassa erg versterkt is', voegde ze er nog aan toe.

'We roepen China op het fundamentele en universele recht van alle burgers te respecteren hun politieke en religieuze standpunten op een vreedzame manier uit te mogen drukken. We roepen China op alle monniken en andere personen vrij te laten die gevangengenomen werden omdat ze alleen maar hun mening verkondigden.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in