Vlamingen uit Guatemala morgen weer in Europa
Eric Stofferis Foto: epa
De vier Belgische toeristen die ontvoerd waren in Guatemala zijn vrijgelaten. De vier zullen maandag met een vlucht van luchtvaartmaatschappij Iberia van Guatemala-Stad naar Madrid vliegen. Van daaruit zullen ze dan, vermoedelijk dinsdag, naar België vliegen.
De vier Vlaamse toeristen werden vrijdag gegijzeld door inheemse boeren in het noordoosten van Guatemala. Zaterdagavond omsingelden veiligheidstroepen in boten en helikopters de boeren.

Daarbij werden de 62-jarige Eric Stofferis en zijn vrouw Jenny Belan (59) uit Nokere (bij Waregem) en Gabriel Vanhuysse (64) en zijn vrouw Marie Dubois (62) uit Zwevegem (bij Kortrijk) en hun Guatemalaanse gids bevrijd.

Ronaldo Robles, een woordvoerder van de Guatemalteekse president, bevestigde zaterdagavond aan het persagentschap AP dat de Belgen vrij zijn.

De Belgische toeristen waren zondagmiddag in Puerto Barrios en vertrokken nadien met een vliegtuig naar Guatemala-stad, waar ze rond 20.00 uur (Belgische tijd) aankomen. Ze zullen daar onthaald worden door de Belgische ambassadeur. Die is onderweg van San José, de hoofdstad van Costa Rica, naar Guatemala-stad. België heeft geen ambassade in Guatemala.

De Belgen overnachten in het grootste hotel van de stad. Daar krijgen ze ook bezoek van de vicepresident van Guatemala en vermoedelijk van de president. Dat zegt François Delhaye, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Belgische ambassadeur van Costa Rica, heeft intussen telefonisch contact gehad met de vier Vlamingen. Ze verkeren in goede gezondheid, zijn goed behandeld en mochten hun medicijnen en reisdocumenten ten allen tijde bij zich houden, klinkt het.

De vier zullen maandag met een vlucht van luchtvaartmaatschappij Iberia naar Madrid vliegen. Van daaruit zullen ze dan, vermoedelijk dinsdag, naar België vliegen.

Boer omgekomen

Volgens de boerenorganisatie Organizaciones campesinas - - is bij de bevrijdingsoperatie uiteindelijk een dode gevallen. Het slachtoffer is Mario Caal Bolon, zo schrijft de organisatie in een communiqué. Hij was een van de vier gevangen genomen boeren die werden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van de Belgische toeristen, zoals was overeengekomen na onderhandelingen met de boerenorganisatie Encuentro campesino, die de toeristen en hun begeleiders vrijdagavond had gegijzeld.

Organizaciones campesinas laakt het gebruik van geweld en traangas waarmee de bewoners in de streek geïntimideerd worden.

Een woordvoerder van het Guatemalteekse ministerie van Binnenlandse Zaken betwist de versie van de boeren en zegt dat de troepen die betrokken waren bij de bevrijding van de gijzelaars niet gewapend waren. Hij merkt eveneens op dat het lichaam van de man die overleden zou zijn niet is opgenomen in een mortuarium in de streek. Ook wijst hij erop dat de lokale vertegenwoordiger van ProcuradurÝa de los Derechos Humanos (PDH), die over de vrijlating van de Belgen onderhandeld heeft, de versie van de boeren niet kan bevestigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in