Vier Belgen mogen als eerste met A380-jumbo vliegen
BRUSSEL - De Belgische burgerluchtvaart heeft een wereldprimeur te pakken. Vier ex-Sabena-piloten hebben als eerste piloten ter wereld een licentie gekregen om te vliegen met een Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.
De vier piloten, Xavier Lesceu, Jean-Marc Elias, Patrick Lelotte en Jacques Drappier, werken al een aantal jaar voor de Europese vliegtuigbouwer Airbus en hebben mee de opleidingsprogramma’s voor de A380 ontwikkeld.

Op 14 maart kregen zij als eerste piloten ter wereld een licentie om met de superjumbo te vliegen. Omdat het om Belgische piloten gaat, werden de licenties uitgereikt door de Belgische luchtvaartautoriteiten.

,,De vier piloten zullen vanaf de zomer ook instaan voor de opleiding van de piloten van Singapore Airlines, de eerste maatschappij die met de A380 zal vliegen", aldus Aerden. Het eerste bruikbare A380-toestel wordt in het najaar geleverd. De viermotorige A380 kan in drie klassen 555 passagiers over een afstand van 15.000 km vervoeren. Eventueel kunnen in charterconfiguratie ook tot 840 passagiers tegelijk vervoerd worden.