41 miljoen kinderbijslag voor kinderen buiten België
Enige kinderen moeten meer moeite doen om leeftijdsgenoten te ontmoeten. ,,Juist dat maakt onze zoon sociaal sterk'', zegt Van Ruitenbeek. Foto: © An Nelissen
BRUSSEL - Eind 2004 betaalde de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW) 41 miljoen euro kinderbijslag voor 32.985 kinderen die buiten België werden opgevoed. Negen op tien kinderen verblijven binnen de Europese Unie, acht procent in Marokko. Zo blijkt uit een studie van de RKW.

Van die 32.985 kinderen gaven er 29.976 (90,88 procent) recht op kinderbijslag krachtens de EU-verordeningen en 2.925 op basis van een bilaterale overeenkomst (8,87 procent). In het eerste geval betreft het voornamelijk kinderen van grensarbeiders uit Frankrijk en Nederland (samen goed voor 84,93 procent van het totale aantal rechtgevende kinderen opgevoed in het buitenland), terwijl in de tweede groep vooral kinderen uit Marokko vertegenwoordigd zijn.

De uitbreiding van de Europese Unie op 1 mei 2004 met tien nieuwe lidstaten had nauwelijks effect op de cijfers. Er werden slechts 11 rechthebbenden uit de nieuwe lidstaten geregistreerd (drie Hongaren en acht Polen) voor 21 kinderen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig