LAJES - Morgen beleeft de wereld ,,een moment van de waarheid''. Dat zei de Amerikaanse president George Bush zondag op een Amerikaanse basis op de Azoren, waar hij overlegde met de premiers van Groot-Brittannië, Spanje en Portugal. Als de wereld Irak dan geen ultimatum stelt, is de kans op een diplomatieke oplossing verkeken, was de boodschap.
Op een persconferentie riep Bush de internationale gemeenschap op de ,,onmiddellijke en onvoorwaardelijke ontwapening van Saddam Hoessein'' te steunen. Wat hij precies bedoelde bleef onduidelijk. Bush omzeilde de vraag of de Veiligheidsraad maandag alsnog een resolutie moet aannemen waarin Irak een ultimatum krijgt opgelegd.

Zowel Bush als de Britse premier Tony Blair verwezen herhaaldelijk naar resolutie 1441 van de Veiligheidsraad, die Saddam Hussein opdroeg te ontwapenen en anders dreigde met ,,ernstige gevolgen''. Hoessein heeft zijn kans niet gegrepen en is spelletjes blijven spelen, zei Blair. ,,Het moment waarop we een beslissing moeten nemen is bereikt.''

Een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad lijkt uitgesloten. De VS en Groot-Brittannië proberen daar al weken een meerderheid te vinden voor een oorlogsresolutie, maar zonder succes. Veel diplomaten bij de Verenigde Naties hebben het diplomatieke proces doodverklaard en gaan er van uit dat Bush Irak een dezer dagen een eigen ultimatum stelt. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney zei vanmiddag dat de diplomatieke inspanningen rondom Irak ten einde lopen en dat Bush ,,binnen enkele dagen een moeilijke en belangrijke beslissing neemt''.

Bush, Aznar en Blair waren vandaag bijeen op de Azoren voor spoedberaad over Irak. Ze wilden afspreken wat te doen met de tweede Irak-resolutie nu het overleg daarover in de VN-Veiligheidsraad is vastgelopen.Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info