'Communautaire dialoog heeft geen zin meer'
Vlaams minister-president Kris Peeters reageert op de uitspraken van vice-premier Didier Reynders. Foto: rr
Vlaams minister-president Kris Peeters vindt dat de intercommunautaire dialoog geen zin meer heeft. Dat de Franstaligen geen deelakkoorden willen sluiten, is er voor hem te veel aan.
In de praktijk betekent dit het einde van het overleg. 'Wat ik nu hoor van minister Reynders is dat hij niet bereid is tot het sluiten van deelakkoorden. Dan denk ik dat de dialoog geen zin meer heeft', aldus de minister-president in een interview met Radio 1.

Peeters wil nu eerst met de andere Vlaamse partijen overleggen over hoe het verder moet.

Reynders herhaalde vandaag bij de presentatie van de MR-lijsten voor de Brusselse verkiezingen dat zijn partij over alles wil discussiëren, maar dat er geen enkele tekst voor de regionale verkiezingen zal worden goedgekeurd. Hij wil wel nog praten 'over bepaalde dossiers', zoals werkgelegenheid.

Reynders erkent wel dat een staatshervorming noodzakelijk om 'een nieuw institutioneel evenwicht' te vinden. 'We zijn bereid de dialoog opnieuw te openen maar we zijn niet bereid onze principes in ruil voor geld los te laten'.

De MR wou ook het dossier van de niet-benoemde franstalige burgemeesters opnieuw ter discussie brengen. Ook dat was niet naar de zin van Peeters.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in