Veiligheidsraad eens te meer verdeeld
De VN-Veiligheidsraad is eens te meer verdeeld over de kwestie-Kosovo. De westerse landen willen de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring erkennen, maar Rusland is daar fel op tegen, zo is uit diplomatieke kring vernomen.
'De meningsverschillen die we al kennen, zijn fundamenteel ongewijzigd gebleven', aldus de ambassadeur van Panama, Ricardo Alberto Arias. Panama is de voorzitter van de Raad voor februari.

De Veiligheidsraad was op vraag van Rusland in spoedberaad bijeengekomen.

'Geen enkel land heeft het verzoek van Rusland om de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo te annuleren, gesteund', aldus de Britse ambassadeur John Sawers.

Ongeldig

De eerste reacties op de verklaring van het parlement in Pristina waren voorspelbaar. Servië en Rusland veroordelen ze in de krachtigste bewoordingen.

De Servische president Boris Tadic liet direct weten dat Servië de 'unilaterale en illegale' onafhankelijkheidsverklaring nimmer zal accepteren. Hij riep internationale instellingen op de onafhankelijkheid van Kosovo, die volgens hem in strijd is met de basisprincipes van het internationaal recht, ongeldig te verklaren.

De Verenigde Staten en de meeste landen van de Europese Unie steunen de onafhankelijkheid van Kosovo. Zij houden zich vooralsnog gedeisd en roepen op tot 'kalmte' en 'matiging'.

Trots, onafhankelijk en vrij

De Kosovaarse premier Hashim Thaci riep zondagmiddag de onafhankelijkheid van de Servische provincie uit. Hij deed dit voor het Kosovaarse parlement, dat in buitengewone zitting was samengekomen. Het parlement keurde de onafhankelijkheidsverklaring unaniem goed.

'Vanaf nu is Kosovo trots, onafhankelijk en vrij', zei Thaci. 'We zijn het geloof in de droom dat we op een dag tussen de vrije landen van de wereld zouden staan nooit kwijtgeraakt en vandaag is het zover.'

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina braken onder de etnisch-Albanese bevolking spontaan straatfeesten uit. Vreugdeschoten werden gelost, auto's reden toeterend rond en er werd gezwaaid met Albanese en Amerikaanse vlaggen.

Explosie

Een gerechtsgebouw van de Verenigde Naties in het Servische noorden van Kosovo werd het doelwit van een aanslag. Vermoedelijk gebeurde die met een handgranaat.

De explosie veroorzaakte beperkte schade aan een muur van het gebouw, maar niemand raakte gewond. In de buurt werd een niet-ontplofte handgranaat gevonden, zei een politiewoordvoerder.

In het centrum van Belgrado schoot de politie met rubberen kogels en traangasgranaten om honderden ultranationalisten uiteen te drijven. Ook werden charges uitgevoerd. Zeker dertig mensen, onder wie vijftien politieagenten, raakten gewond.

Bij de Amerikaanse ambassade in de Servische hoofdstuk was eerder ook geprotesteerd en bij de Sloveense ambassade werden vernielingen aangericht. Slovenië bekleedt momenteel het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in