Allochtone vrouwen goed voor 40 procent abortussen
Foto: rr
BRUSSEL - Van alle vrouwen die een abortus ondergaan in ons land is 40 procent van allochtone afkomst. Dat leert een bevraging van de KU Leuven. ,,Het gaat voornamelijk om jonge vrouwen uit Midden- en Oost-Europa en uit West-, Midden- en Oost-Afrika'', zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) in Het Belang Van Limburg.
Volgens de Nationale Evaluatiecommissie voor Zwangerschapsonderbreking werden in 2005 in ons land 17.314 abortussen uitgevoerd. Daarvan gebeurden er 6.200 bij meisjes jonger dan 24.

,,Een opvallende trend is het aandeel allochtone meisjes en vrouwen dat bijzonder hoog ligt'', zegt Jans. ,,Een licentiaatsverhandeling aan de KU Leuven leert immers dat 40 procent van alle vrouwen die tussen 15 september 2003 en 15 februari 2004 een abortus ondergingen van allochtone afkomst waren''.

Van hen is 27,5 procent een eerste generatie allochtoon die minder dan vijf jaar in ons land woont. Het gaat voornamelijk om jonge vrouwen uit Midden- en Oost-Europa en uit West-, Midden- en Oost-Afrika. ,,Velen onder hen hebben in de bevraging toegegeven dat ze in precaire omstandigheden leven'', aldus Jans.