Groen! hekelt de politieke stilstand in de Wetstraat. Zowel bij de federale als de Vlaamse regering ontbreekt het aan politieke wil om dossiers zoals de begroting, het klimaat, de pensioenen of het onderwijs aan te pakken. 'Ik wil weg van de stilstand in de Wetstraat. Ik wil weg van het beheer van de status-quo als ultieme politieke droom. Ik wil op zoek naar de stappen vooruit', zo stelde Groen!-voorzitter Wouter Van Besien op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij.
Groen! heeft voor 2010 drie grote strijdpunten: groene jobs, onderwijs en het Europees voorzitterschap. Daarnaast wordt 2010 voor Groen! ook het jaar van het verdere samengaan met SLP. Bedoeling is dat de integratie van beide partijen de komende maanden meer en meer vorm krijgt.

Ex-SLP-voorzitter Geert Lambert deed op de receptie meteen een oproep aan zijn nieuwe partijgenoten om de linkse dogma’s in vraag te stellen. Om meer kiezers te kunnen overtuigen moeten de linkse partijen 'in eigen borst durven kijken'. 'We moeten het debat naar ons toe trekken en alles in twijfel durven trekken, ook de linkse dogma’s'.

Voorzitter Van Besien verwees in zijn toespraak nog kort naar het conflict met Fatima Bali en het vertrek van Jef Tavernier. 'Op menselijk vlak zijn dat moeilijke momenten. Maar afspraken zijn nagekomen en democratische beslissingen worden uitgevoerd', aldus Van Besien.