De manier waarop Jef Tavernier zaterdag na bijna 30 jaar afscheid heeft genomen van Groen! kan op weinig begrip rekenen in de partij. De kritiek wordt bestempeld als 'onterecht', 'een slag onder de gordel' en 'een beetje natrappen'.
Het nieuws over het ontslag van Tavernier hing zaterdag toch een beetje als een donkere wolk boven de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse groenen in Brussel. Tavernier kondigde zaterdag aan dat hij uit de partij stapt uit onvrede met de werking en de besluitvorming binnen de partij. Die besluitvorming verloopt niet transparant of democratisch, aldus Tavernier.

Die kritiek wordt binnen de partij op onbegrip onthaald. 'Alle beslissingen zijn op een democratische manier genomen, ook de fusie met SLP, alleen was Jef het daar niet altijd mee eens', aldus voorzitter Van Besien.

Ook oud-voorzitster Vera Dua toonde zaterdag geen begrip voor de kritiek van Tavernier. 'Het is natuurlijk spijtig dat zo iemand, die jarenlang ’compagnon de route’ is geweest, opstapt. Maar voor de manier waarop hij vertrekt, heb ik weinig begrip. Dat is een slag onder de gordel', klonk het in een reactie. 'Er zullen wel conflicten geweest zijn. Maar ofwel vertrek je in stilte ofwel probeer je die conflicten op te lossen', aldus nog Dua.

Een gelijkaardig geluid is te horen bij verschillende Kamerleden. Stefaan Van Hecke: 'Wij zijn een bijzonder democratische partij waarin veel wordt teruggekoppeld naar de basis. Insinueren dat wij een soort dictatorial partij zijn, klopt echt niet. Hij (Tavernier, nvdr) vindt dat de partij niet democratisch werkt, maar zit zelf al 20 jaar mee in de top van de partij. Jef was een goed parlementslid en politicus. Hij heeft van de partij veel kansen gehad, maar dit is toch een beetje natrappen'.

Ook Kamerlid Wouter De Vriendt betreurt de manier waarop Tavernier ontslag heeft genomen. 'Alle beslissingen op lokaal en nationaal niveau worden op een democratische manier genomen. Het is jammer dat hij zo naar de pers stapt en het is jammer dat iemand met zo’n staat van dienst op zo’n manier vertrekt. Dit laat bij mij een bittere nasmaak achter, want ik heb Jef altijd een bekwaam en verstandig man gevonden'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in