,,Een naam die rijmt op Dedecker,'' zo licht Jean-Marie Dedecker vandaag in P-Magazine een tipje van de sluier. De gewezen VLD-senator maakt pas vrijdag de nieuwe naam van zijn kersverse partij bekend. Hij doet dat wellicht in de Senaat, in dezelfde zaal waar hij de senaatscommissie voor Financiën en Economische Aangelegenheden voorzat.
Meteen kon de sprong naar de Lijst Dedecker worden gemaakt. De Oostendenaar laat zich daarbij inspireren door wijlen Pim Fortuyn. Die trok in 2002 onder de naam Lijst Pim Fortuyn de Nederlandse verkiezingen in. Na zijn verwijdering uit Leefbaar Nederland moest Fortuyn erg snel een nieuwe formatie oprichten. Hij wilde daarbij optimaal gebruik maken van zijn naambekendheid.

Dedecker past een gelijkaardige tactiek toe. De senator beschikt niet over voldoende financiële middelen om een nieuwe naam erg snel bij het publiek te kunnen introduceren. Maar hij kan zich al die uitgaven besparen door gewoon de eigen naam te gebruiken. Lijst Jean-Marie Dedecker had ook gekund. Maar de kieswet laat slechts het gebruik van 18 karakters toe.

De passende domeinnaam - www.lijstdedecker.com - werd gisteren geregistreerd, maar op de inhoud is het nog wachten. Gelijkaardige domeinnamen, zoals www.lijstdedecker.be, werden door Kevin Van Put geregistreerd. Een sympathisant die zegt dat hij preventief te werk ging: op deze manier wordt de website niet door iemand anders ingepalmd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in