SAN JUAN - Amerikaanse mariniers doen alsof ze minderjarige Iraakse gevangenen gaan executeren. Een gevangene krijgt elektrische schokken toegediend. Een gevangene loopt brandwonden op doordat mariniers een plas oplosmiddel in brand steken. Dit zijn drie voorbeelden van mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen die worden beschreven in dinsdag vrijgegeven documenten van de Amerikaanse marine.
De meeste beschreven gevallen stammen uit de eerste maanden van de Amerikaanse bezetting van Irak en lang niet alle gevallen deden zich voor in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

De rechter gelastte de marine de documenten vrij te geven op verzoek van de Amerikaanse Burgerrechtenbond (ACLU), het Centrum voor Constitutionele Rechten en andere organisaties, die een beroep deden op de wet op de openbaarheid van informatie. De vrijgegeven stukken, waarin alle namen zijn zwartgemaakt, omvatten onder andere onderzoeksrapporten en getuigenverslagen.

ACLU-directeur Anthony Romero zei na de documenten te hebben ingezien dat het gezien de grote schaal waarop gevangenen zijn mishandeld niet anders kan of de legertop heeft het ernstig laten afweten. Volgens het ministerie van Defensie worden gevallen van mishandeling serieus onderzocht. In de stukken wordt ook gewag gemaakt van het executeren van Iraakse gevangenen door Amerikaanse mariniers. De marine heeft het onderzoek naar deze beschuldigingen afgesloten, na te hebben vastgesteld dat ze ongefundeerd zijn.

In een van de stukken wordt een marinier opgevoerd die zegt dat hij en twee anderen opdracht kregen drie Irakezen dood te schieten.

,,De executies zouden begin april 2003 zijn uitgevoerd, toen de eenheid tijdelijk was gestationeerd in een leegstaande farmaceutische fabriek ten zuiden van Bagdad'', zo staat in het document, gedateerd 26 juni 2003. De marinier zegt dat werd gedreigd hem te doden, als hij de opdracht niet zou uitvoeren. De lichamen van de Irakezen zouden in een kuil zijn gegooid. Een van de andere twee mariniers trok zijn verklaring over het incident later in en zei dat hij het verhaal had bedacht, omdat hij anders dan zijn collega’s geen goede verhalen had te vertellen over zijn tijd in Irak. Hij zou het verhaal hebben verzonnen op een feestje, toen hij dronken was.

In de stukken wordt ook een hospik opgevoerd die zegt dat de onderlinge druk om te zwijgen over ontoelaatbare praktijken groot was.

Bij het toedienen van elektrische shocks aan een gevangene zouden vijf mariniers betrokken zijn geweest. Twee van hen zijn veroordeeld, tot acht maanden en een jaar gevangenisstraf. De zaak tegen de drie andere verdachten loopt nog. Uit de stukken blijkt niet of de mariniers zijn bestraft die in juni vorig jaar in Adiwaniyah vier jonge Iraakse plunderaars zouden hebben gedwongen te knielen naast een kuil en vervolgens gedaan zouden hebben of ze hen gingen executeren.