Kapers laten mondjesmaat passagiers vrij
Foto: ap
ATHENE - De twee gewapende mannen die sinds vanmorgen 6 uur een bus kapen in de Griekse hoofdstad Athene, hebben inmiddels zestien van hun gijzelaars laten gaan. In totaal zijn er nu nog zeven van de aanvankelijk 23 gijzelaars aan boord van de bus plus de kapers, allebei Abanezen.
De kapers eisen de vrije doortocht naar de luchthaven. Daar willen ze een vliegtuig naar Rusland. Ze hebben explosieven aan boord en dreigen de bus op te blazen als aan hun eisen niet voldaan wordt. Ze zouden alle passagiers vrijlaten als ze naar het vliegveld zijn gebracht. ,,We hebben niemand iets aangedaan, maar als er geen chauffeur komt slaan we toe'', zei een van de kapers. Ze zouden ook 1 miljoen euro eisen, maar dat is niet officieel bevestigd.

Een vrouwelijke gijzelaar die per mobiele telefoon met de televisiezender NET sprak zei dat de kapers vrouwen willen laten gaan als de chauffeur van de bus terugkeert. De chauffeur wist samen met de conducteur en een passagier te ontsnappen en heeft de sleutels van de bus meegenomen. ,,Ze willen dat de chauffeur hen naar het vliegveld brengt. Ze willen naar Rusland gaan'', zei de gijzelaar, Stella Matara. Ze zei ook dat de kapers dynamiet bij zich hebben. Volgens haar zijn ze niet uit op geld. Ze zei ook dat de gijzelaars goed worden behandeld.

De bus, die op weg was de plaats Marathon naar het centrum van Athene, werd gekaapt bij een halte op een snelweg in een buitenwijk van de hoofdstad. De chauffeur en de conducteur konden ontsnappen.

Bronnen bij het openbaar ministerie zeiden dat de kapers Albanezen zijn die zich in Griekenland aan strafbare feiten schuldig hebben gemaakt. De politie heeft de ambassadeur van Albanië, Bashkim Zeneli, om hulp gevraagd.