BRUSSEL - "Niet de leeftijd van Valéry Giscard d'Estaing telt, wel zijn Europese overtuiging". Zo reageerde kersvers vice-voorzitter van de Conventie, Jean-Luc Dehaene, zaterdag in de perszaal van de Europese Raad in de Heizel op de vraag of de bejaarde Giscard wel de geschikte figuur is om het debat over de toekomst van Europa te leiden.
Verder wees Dehaene erop dat zijn nieuwe taak perfect verzoenbaar is met het burgemeesterschap van Vilvoorde. "Het is een kwestie van organisatie en planning en dat zijn twee zaken die ik beheers", aldus Dehaene. De ex-premier was verder zeer te spreken over de inhoud van de Verklaring van Laken. "Ze zet alle ramen open en laat de Conventie toe op alle vragen een antwoord te geven."

Opmerkelijk was dat Dehaene nogal bits reageerde op de negatieve commentaren van voormalig lid van de Europese Commissie, Karel Van Miert. Hij was het oneens met Van Miert. "Ik vind het niet correct om van de Verklaring van Laken te verlangen dat ze een basisplan voor de hervorming van Europa zou uittekenen", aldus Dehaene.

Op zijn gekende onnavolgbare wijze zette Dehaene vervolgens een groot vraagteken achter de Europese ervaring van Van Miert. "Hij heeft nooit in een Europese Raad gezeten en ik wel", zo sprak de voormalige eerste minister zelfverzekerd. Volgens Dehaene komt het erop aan dat de Conventie met een eindresultaat naar voor komt dat de regeringsleiders niet zomaar onder het tapijt kunnen schuiven. "Als dat laatste gebeurt, zijn we mislukt," aldus de burgemeester van Vilvoorde.