BRUSSEL - Na de anarchistische betoging, die zaterdag rond 15u. was toegekomen op de Pantsertroepensquare, is een hevig kat-en-muisspel ontstaan tussen politie en een harde kern manifestanten, vermoedelijk de zogenaamde "Black Bloc's". Her en der in het stadscentrum werden politievoertuigen bekogeld, autoruiten ingeslagen en banden doorgestoken. Ook journalisten moesten het ontgelden. 63 mensen werden administratief aangehouden.
Na een goed uur begaf de grootste groep manifestanten zich via het kanaal Brussel-Charleroi, langs het Klein Kasteeltje zuidwaarts. Politiecordons probeerden te verhinderen dat de manifestanten terug stadinwaarts trokken. Aan het Zuid was immers een streetparty voorzien.

Sommige heethoofden gingen echter, op hun weg zuidwaarts, door met vernielingen aan te richten. Aan de Anderlechtsepoort molesteerden ze enkele wagens en maakten molotov-cocktails klaar. Black Bloc's gooiden er ook stenen naar twee huizen, onder meer een huis van de eigenaar van een intussen zwaarbeschadigde Mercedes.

Op de Poincarélaan sneuvelden alle ruiten van de gelijkvloerse verdieping van een leegstaand kantoorgebouw en op het Europaplein werd een filiaal van de Fortis Bank gemolesteerd.

De stoet zette zijn tocht vervolgens weg van het Zuidstation verder, de Merodestraat door en de Th. Verhaeghenstraat in, met in hun kielzog een politiecordon met sproeiwagen. Daar werd voortgefeest.

De politie blokkeerde de toegang tot het station en maakte zich duielijk klaar voor een charge. Burgemeester Jacques Simonet van Anderlecht kwam ter plaatse in de Merodestraat.

De manifestanten wilden niet samen met de andere manifestanten, zoals D14, opstappen omdat ze een "ander samenlevingsproject voor ogen hebben"

In de andere betoging van vandaag, die van de D14, werden vlaggen gedragen waarop Che Guevara stond afgebeeld en anti-oorlogsleuzen gescandeerd. Ook Israëlische premier Ariel Sharon was kop van Jut. "Sharon assassin!" werd er geschreeuwd. Enkele betogers droegen communistische vlaggen.

Vrijdag bracht de manifestatie van D14 zo'n 12.000 mensen op de been. Ze betoogden vreedzaam. Een kleine groep van vermoedelijk 250 personen zorgde voor enkele incidenten zoals het beschadigen van enkele wagens en het ingooien van ramen van enkele bankkantoren. De politie kwam tussenbeide aan Thurn & Taxis gedurende een goed uur.

Aanhoudingen

De politie heeft intussen een nieuwe stand van zaken gegeven over het aantal aanhoudingen zaterdagmorgen: In de buurt van het Rogier- en van het Martelarenplein werden tien gerechtelijke aanhoudingen gedaan voor onder meer bendevorming en verboden wapendracht. Daarnaast werden 22 personen administratief aangehouden, onder wie drie die herkend werden als de daders van vernielingen gisteren, vrijdag 14 december.

Wat betreft de acht personen die vrijdag gerechtelijk werden aangehouden is uiteindelijk één Belg ter beschikking gesteld van het parket. De overige zeven zijn vrijgelaten of uitgewezen. De drie Duitsers (en niet vier zoals het parket eerder meldde) die in januari voor de rechter zullen moeten verschijnen, zijn intussen ook weer vrijgelaten.