BRUSSEL - Ook premier Guy Verhofstadt zal volgende week naar Washington reizen om er met de Amerikaanse regering over de crisis in het Midden-Oosten te praten. Dat maakte zijn woordvoerder Miguel Chevalier zaterdagmorgen in de marge van de top van Laken bekend.
Verhofstadt krijgt gezelschap van Hoog EU-Vertegenwoordiger Javier Solana. Maandagavond vertrekt de eerste minister naar Canada (Ottawa) voor de Europees-Canadese top. Vervolgens zal Verhofstadt met Solana naar Washington doorreizen. Wie ze daar zullen ontmoeten, staat nog niet volledig vast. Zeker is alleszins dat ze er de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zullen ontmoeten.

De Europese Raad heeft vrijdag langdurig over de crisissituatie in het Midden-Oosten gepraat. In de slotverklaring onderstreept de Europese Unie dat de vrede er niet mee gediend is door de positie van de Palestijnse leider Yasser Arafat te ondermijnen. Bovendien, zo stelt de Europese Unie, is Arafat de democratisch verkozene van het Palestijnse volk.

Vrijdag verspreidde AFP een commentaar die aan een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken werd toegeschreven. Volgens het Franse persagentschap zouden de VS Europa gevraagd hebben om Arafat niet langer te ontvangen.