HAVANA - Voor het eerst in veertig jaar heeft een Amerikaanse firma voedsel verscheept naar Cuba. Een vrachtschip met 24.000 ton maïs vertrok vrijdag vanuit New Orleans (Louisiana).
Naar verwachting zal het schip zondag in Havana aankomen, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse landbouwonderneming Archer Daniels Midland Company.

Het Amerikaanse Congres versoepelde vorig jaar het handelsembargo. De verkoop van levensmiddelen en medicijnen is sindsdien weer toegestaan. De landbouwlobby in de VS had op de versoepeling aangedrongen. Het communistische eiland moet elk jaar ongeveer de helft van de voedselbehoefte dekken door importen. Het Amerikaanse landbouwbedrijfsleven kon wegens het embargo daarvan niet financieel profiteren.

Cuba weigerde aanvankelijk mee te werken. Havana eiste een volledige opheffing van het handelsverbod. Nadat de orkaan Michelle in november grote schade aanrichtte op het eiland, besloot Cuba toch Amerikaanse producten te accepteren.

Cuba heeft de voedsellevering vrijdag verwelkomd. Minister Lomas, belast met buitenlandse investeringen, sprak van een eerste stap naar verbetering van de betrekkingen met de VS, maar ze wil nog niet te vroeg juichen. "We zullen moeten zien of er ook een tweede of een derde stap zullen volgen. Dat weten we nog niet."