'Van Rompuy pleitte niet voor groene belastingen'
De federale regering van premier Herman Van Rompuy neemt twee derde van de besparingen voor haar rekening. pn Foto: pn

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) heeft op de bijeenkomst van de Bilderberggroep donderdagavond op Hertoginnedal niet gepleit voor het invoeren van een groene belasting op Europees niveau. Dat meldt zijn woordvoerder zaterdagavond.

Eerder berichtte de krant De Tijd dat Van Rompuy op de bijkomst zou hebben aangegeven dat de geesten bij zijn collega-regeringsleiders aan het rijpen zijn voor het aanboren van eigen groene inkomsten in Europa.

Verschillende waarnemers vreesden dat zijn uitspraken mogelijk een negatieve impact zouden hebben op zijn kansen om volgende week donderdag gevraagd te worden om de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad, zeg maar de president, te worden.

Met een voorstel voor groene belastingen, maakt men zich niet overal populair. De woordvoerder van de premier schoot hem gisteravond ter hulp en ontkende het bericht.

'De premier heeft nooit gepleit voor de invoering van een groene belasting op Europees niveau', zegt zijn woordvoerder zaterdag. 'Die vorm van inkomsten is namelijk uitdovend. Wat de premier wel heeft gezegd is dat men verder moet kijken en nadenken over een meer structurele vorm van financiering op Europees niveau, bijvoorbeeld op financiële transacties, daar wordt immers ook op wereldvlak en in de G20 over gepraat'.

De woordvoerder verwees daarvoor naar de toespraak van de premier die avond: 'Voor de financiering van de welvaartsstaat zullen nieuwe middelen nodig zijn. Groene fiscale instrumenten zijn een mogelijkheid, maar wel een ambigue: dit type van belastingen zal uiteindelijk uitdoven'.

De premier ging verder: 'Maar de mogelijkheid van financiële heffingen op Europees niveau moeten ernstig bekeken worden en voor de eerste keer ooit staan de grote landen in de Unie daarvoor open. Individuele landen lijden vaak onder een buitensporige belastingdruk, zeker op arbeid, en zijn zo beperkt in hun actieradius. De unie zal haar sociaal model behouden, zeker nu dat model navolging kent in de rest van de wereld en waarschijnlijk nog meer navolging zal krijgen. Het sociale onevenwicht in China en andere opkomende landen is niet erg duurzaam.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in