Ambitieus plan moet aantal verkeersdoden verminderen
De komende twee jaar wil de Vlaamse regering een honderdtal nieuwe flitspalen plaatsen. Het gros daarvan komt langs snelwegen en ringwegen.
Automobilisten die te snel rijden op de Vlaamse snelwegen lopen binnenkort een veel grotere kans om betrapt te worden. De Vlaamse overheid investeert extra in een honderdtal nieuwe flitspalen. Zowel in 2008 als in 2009 wordt daarvoor 5 miljoen euro extra uitgetrokken.

De meerderheid van de nieuwe flitspalen komt langs de Vlaamse snelwegen. Dat blijkt uit het nieuwe, ambitieuze verkeersveiligheidsplan van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A), dat de steun kreeg van de Vlaamse regering.

Momenteel staan er in Vlaanderen al 576 flitspalen. Maar op snelwegen zijn ze nog zeer zeldzaam. Er staan er alleen aan de Kennedytunnel in Antwerpen en –als proef– op de E17 in Gentbrugge, bij Gent. Daar worden nu dagelijks en in elke rijrichting tweeduizend snelheidsovertredingen vastgesteld.

De exacte locaties voor de camera’s worden pas in december bekendgemaakt. Maar het is wel al zeker dat de palen uitgerust zullen worden met moderne digitale snelheidscamera’s.

Van Brempt wil dat haar plan zorgt voor een forse daling van het aantal verkeersdoden. In 2006 waren dat er 540 in Vlaanderen. Tegen 2015 wil ze een daling tot maximaal 250 verkeersdoden per jaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig