Akkoord over opening grens Gaza-Egypte
Foto: AFP
JERUZALEM - Israël en de Palestijnen hebben een akkoord bereikt over de opening van de grens tussen de Gazastrook en Egypte. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, bekendgemaakt.

Het akkoord, dat na een hele nacht onderhandelen onder leiding van Rice tot stand kwam, houdt in dat de grens op 25 november voorlopig opengaat en er wordt begonnen met de aanleg van een zeehaven in Gaza. Palestijnen die van de Westoever naar de Gazastrook willen of vice versa zullen per bus door Israël worden vervoerd.

Belangrijke stap

Volgens Rice betekent het akkoord voor de Palestijnen een belangrijke stap op weg naar onafhankelijkheid. Ze zei ook dat Israël en de Palestijnen beginnen te leren hoe ze moeten samenwerken. Door het akkoord, dat de economie in de Gazastrook een belangrijke oppepper moet geven, krijgen de Palestijnen voor het eerst een grens onder hun beheer. Ook versterkt het de positie van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die op 25 januari parlementsverkiezingen te wachten staan waarin de extremistische moslimgroep Hamas het naar verwachting goed zal doen.

Als de grens, die goeddeels dicht is sinds Israël zich september uit de Gazastrook terugtrok, op 25 november opengaat kunnen de Palestijnen de Gazastrook voor het eerst in en uit zonder zich te hoeven onderwerpen aan controles door Israëlische soldaten.

Binnen een maand moeten de Palestijnen ook tussen de Westoever en de Gazastrook kunnen reizen. Bovendien mogen de Palestijnen op grond van het akkoord beginnen met de aanleg van een zeehaven en moeten onderhandelingen over de heropening van de internationale luchthaven in Gaza-stad worden hervat. Het akkoord houdt ook de komst in van veertig tot vijftig Europese grensinspecteurs, die onder leiding komen te staan van een Italiaanse generaal.

De twee partijen slaagden er eerder niet in een akkoord te bereiken, omdat Israël garanties eiste dat er geen extremisten en wapens de grens zouden kunnen passeren. Het was niet direct duidelijk of Israël op dit punt tevreden is gesteld.