Toch onderhandelingen over justitie
De oranje-blauwe onderhandelaars vergaderen vanavond nog over het luik justitie van het toekomstig regeerakkoord. Dat is vernomen in kringen van de formateur. Er was vannamiddag eerst overleg nodig met de verschillende delegatieleiders. Het jeugdsanctierecht blokkeerde de zaak.
Oranje-blauw vergaderde vrijdag tot diep in de nacht over justitie. Er kwam geen akkoord uit de bus, maar volgens de onderhandelaars bestaat er over negentig procent van de tekst eensgezindheid. Nu zou er dan toch een princiepsakkoord zijn tussen de delegatieleiders. Er kan vanavond dus met de volledige ploeg worden voortvergaderd over justitie.

Er blijven nog een vijftal knelpunten over waarover de formateur afgelopen weekend bilateraal overleg pleegde met CDH en Open VLD. Er zou ook overleg worden gepleegd met de deelstaten, maar of dat gebeurde, is niet duidelijk.

Hét moeilijke punt blijft de vraag van de liberalen om de jeugdrechter de mogelijkheid te geven om minderjarige delinquenten van 14 jaar en ouder door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Momenteel kan dat pas vanaf 16 jaar.

CDH vindt dit veel te jong en liet dit afgelopen weekend ook nog weten. Ook bevoegd minister in de Franse gemeenschap en CDH’ster Catherine Fonck maakte dat maandag duidelijk. Zij ziet zich overigens gesteund door een aantal Franstalige jeugdrechters.

In de omgeving van de formateur klonk het vanmiddag dat er inderdaad nog wat 'masseerwerk' nodig was in het dossier. Dat lijkt goed verlopen te zijn.

De delegatieleiders zagen elkaar ook maandagmorgen al om te praten over de agenda van de komende dagen. Naar verluidt zou het de bedoeling zijn om pas tegen eind deze week in bilaterales de discussie over Brussel-Halle-Vilvoorde aan te vatten.

Leterme bracht rond de middag voor de tweede keer verslag uit bij de koning.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in