Lepeltje suiker voor splitsing BHV kan ook voor CD&V
Ook bij CD&V is bereidheid om een kleine toegeving te doen aan de Franstaligen in ruil voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.
Het lepeltje suiker dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de Franstaligen wil geven om de splitsing door de slikken, is mogelijk, lieten een aantal CD&V'ers maandag voor aanvang van het politiek bestuur verstaan.

Wat die lepel suiker kan zijn, is nog niet duidelijk. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy zei wel meteen wat niet kan: van een uitbreiding van Brussel, nieuwe faciliteiten aan de Franstaligen of het intrekken van de omzendbrief-Peeters kan geen sprake zijn, zei hij.

'Zolang het een theelepeltje is, is dat geen probleem, als het een pollepel is, is het teveel', zei kamerlid Hendrik Bogaert aan de VRT-radio.

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen noemde de redenering van zijn collega-partijvoorzitter De Wever 'logisch'. Een globaal oranje-blauw akkoord moet ervoor zorgen dat de oplossing die de Vlamingen willen voor BHV ook voor de Franstaligen aanvaardbaar is, zei hij.

De kamercommissie die de Vlaamse voorstellen voor de splitsing van BHV behandelt, wacht intussen op de Raad van State. Die moet advies geven over de amendementen die de Franstaligen hebben ingediend. Als die binnen zijn, kan er verder worden gediscussieerd, zei commissievoorzitter Pieter De Crem.

Voor aanvang van het politiek bestuur betoogden enkele leden van de Vlaamse Volksbeweging. Zij willen geen prijs betalen voor de splitsing.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in