GONDO/TURIJN - Zeker zeventien mensen zijn om het leven gekomen door het aanhoudende noodweer in het Alpengebied. De situatie lijkt er niet beter op te worden, zeggen meteorologen. De meeste doden, minstens dertien, vielen in het Zwitserse dorpje Gondo, dat gisteren grotendeels verwoest werd door modderlawines.
Ook in Italië en Frankrijk vielen doden. Veel dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. Vele honderden mensen zijn geëvacueerd. De rivier de Rhône heeft door de zware neerslag de hoogste stand bereikt sinds 1993.

In Noord-Italië, Zuid-Zwitserland en Oost-Frankrijk en Corsica zijn veel wegen, bruggen en spoorlijnen onbegaanbaar en telefoonverbindingen zijn gestoord of verbroken.

In de omgeving van de Zwitserse plaats Visp worden drie mensen vermist nadat een huis was ingestort.

In het noorden van Italië heeft het noodweer aan zeker vier mensen het leven gekost, onder wie een kind van zeven jaar. Een 89-jarige man overleed tijdens een evacuatie aan een hartinfarct. De andere slachtoffers zijn in de omgeving van Turijn verdronken. Daar regent het al drie dagen onophoudelijk. In het getroffen gebied zijn negenduizend mensen geëvacueerd. Het Aostadal is door het water vrijwel geheel van de rest van het land afgesneden.

Op het eiland Corsica is een 33-jarige herder verdronken. Hij was op zoek naar een schaap en is waarschijnlijk overvallen door het wassende water.