PRISTINA = De stafchef van het Europese legercorps (Eurocorps) beëindigt morgen de missie in Kosovo, waar het Eurocorps zes maanden lang aan het hoofd stond van de NAVO-vredesmacht KFOR in de Joegoslavische provincie.
De commandant van het Eurocorps, de Spaanse generaal Juan Ortuno, zal tijdens een korte ceremonie in Pristina het bevel overlaten aan zijn Italiaanse opvolger, de Italiaan Carlo Cabigiosu. Generaal Ortuno zal dan opnieuw zijn hoofdkwartier in het Franse Straatsburg vervoegen. Hij wordt vergezeld door de Duitse, Belgische, Spaanse, Franse en Luxemburgse militairen die hem bijstonden tijdens de missie in Kosovo.

In totaal hebben 368 Eurocorps-militairen, waaronder zeventig Belgen, aan de zes maanden durende missie deelgenomen. De missie was voor het Eurocorps 'volledig geslaagd' en toont aan dat het corps perfect geïntegreerd is in de militaire structuur van de alliantie, aldus de officieren.

Tijdens de missie deden zich geen zware incidenten voor, ook al blijft Kosovo opgeschrikt door etnische conflicten tussen de Albanese meerderheid en de Servische minderheid.

Het Eurocorps is operationeel sinds 1995. Het corps zetelt in Straatsburg en telt militairen uit vijf landen: Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en Luxemburg. Het corps kan voor de NAVO en de WEU worden ingezet voor humanitaire opdrachten, behoud en herstel van de vrede en de gemeenschappelijke verdediging van het bondgenootschap.