BAGDAD - De kaping van het Saudische verkeersvliegtuig is ten einde. Alle passagiers en bemanningsleden zijn vrijgelaten. Zij maken het goed.
Met hun daad wilden de twee Saudische kapers protesteren tegen het regime in hun land. Ook wilden ze solidariteit betuigen met de Palestijnen en de Iraakse bevolking. Dat blijkt uit een persconferentie.
De kapers zijn gearresteerd door de Irakese autoriteiten, die een onderzoek zullen instellen. De passagiers van het gekaapte vliegtuig zullen spoedig naar hun oorspronkelijke bestemming worden overgevlogen.

Op een persconferentie hebben de twee kapers kritiek op de ''grote onrechtvaardigheid'' in hun land geleverd. ''De tijd van monarchieën is al lang voorbij. Het volk moet zelf regeren.'' Ze protesteren voorts tegen Amerikaanse militaire bases in hun land.

De kaping begon gisterenmiddag, toen een Boeing 777, die van de Saudische plaats Jeddah op weg was naar Londen, werd gedwongen naar Bagdad te vliegen. Aan boord bevonden zich zo'n 90 passagiers, van wie 40 een Brits paspoort hebben.

In Bagdad aangekomen dreigden de vier Saudische kapers het toestel op te blazen. Zij zouden gekozen hebben voor Irak, omdat dit het enige land in de regio zou zijn dat niet onder Amerikaanse invloed zou staan, zo heeft een Irakese bron verklaard.