BRUSSEL - Kamervoorzitter Herman De Croo zal geen genoegen nemen met een derde plaats op de kamerlijst van de VLD in Oost-Vlaanderen na Guy Verhofstadt en kamerlid Fientje Moerman. Met een tweede plaats na de premier kan hij wel leven. Dat zei hij zaterdagavond in het Canvas-programma Terzake.
Op de kieslijsten moet één van de drie eerste plaatsen naar een vrouw gaan. Op de Oost-Vlaamse VLD-lijst gaat het wellicht om Fientje Moerman. De eerste burger van het land ziet het echter niet zitten dat hij als kamervoorzitter achter Moerman zou staan. De volgorde Verhofstadt, De Croo, Moerman ziet hij wel zitten.

Als de partij hem vraagt, is Herman De Croo ook bereid om ook op de Senaatslijst te gaan staan, maar dan wel op een onverkiesbare plaats en met de duidelijke boodschap dat hij niet in de hoge vergadering zal zetelen.

De Croo geeft toe dat hij geen voorstander is van de kieshervorming en meer bepaald de invoering van provinciale kieskringen. Toch zal hij bij de stemming zijn fractie volgen en het groene knopje indrukken. Hij vindt dat zijn partijgenoot Pierre Lano dat ook beter zou doen.

In De Zevende Dag herhaalde Lano zondag dat hij tegen de kieshervorming zal stemmen. De VLD'er is het ermee eens dat de kieskringen uitgebreid moeten worden om het probleem van de apparentering aan te pakken, maar de provinciale kiesomschrijvingen zijn voor hem te groot. Want dan wordt het zonder de steun van het partijapparaat onmogelijk om een verkiesbare plaats te krijgen.

Herman De Croo kondigde voorts nog aan dat hij alle kamerleden een brief met excuses gestuurd heeft omdat met de post een parlementair stuk was rondgestuurd waaruit zou blijken dat de nieuwe kieswet reeds goedgekeurd was. Wellicht had een ijverige ambtenaar vrijdagavond reeds het groen licht gegeven het document te drukken en te versturen omdat hij zeker was dat het ontwerp goedgekeurd zou worden. Dat was evenwel buiten de haperende stemapparatuur gerekend.