BRUSSEL - In de niet aflatende campagne die de meeste Britse media voeren tegen de euro, komt de (eurosceptische) Sunday Times dit weekeinde met een peiling waaruit blijkt dat ook de zakenwereld niet zit te popelen om die Europese eenheidsmunt te gebruiken.
Nog geen week nadat premier Blair zich op het jaarcongres van het overkoepelende vakverbond TUC (voorzichtig) positief uitliet over een Britse toetreding tot de eurozone, geeft een peiling onder 500 kopmannen van kleine, middelgrote en grote bedrijven aan dat slechts 20 procent van hen wil dat het Verenigd Koninkrijk tijdens de huidige regeerperiode van Tony Blair hun (sterke) pond inruilt voor de euro.

Nog eens 12 procent wil wel toetreden, maar niet in de heel nabije toekomst, 39 procent is in principe voor, maar houdt de opties open, en 29 procent wil gewoon helemaal niets weten van de munteenheid in het verenigde Europa.

Zoals al eerder bleek, geldt hier de regel: hoe groter het bedrijf, hoe groter het enthousiasme voor de euro, maar ook reuzen als suikergigant Tate & Lyle en GKN reageren zeer sceptisch.

Opvallend bij de nieuwe cijfers is de snelle daling van het geloof in de euro, want vier jaar geleden toonden peilingen nog aan dat 72 procent van de Britse bedrijven de munteenheid best zagen zitten.