LONDEN - Paul McCartney brengt een nummer van de Beatles dat 35 jaar niet te horen is geweest, weer tot leven. Het gaat dienen als soundtrack van een filmmontage van foto's die door zijn overleden vrouw Linda zijn gemaakt.
Het muziekstuk duurt veertien minuten en heet Carnival of Light. Het nummer is hoofdzakelijk instrumentaal en "klinkt als geen ander nummer dat we ooit van de Beatles hebben gehoord". Volgens musicologen die een voorproefje hebben beluisterd, doet 'Carnival of light' eerder denken aan moderne klassieke componisten zoals Stockhausen, dan aan een compositie van het duo Lennon-McCartney.

De Beatles namen het op toen zij aan het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werkten. Het werd destijds niet geschikt geacht om op de plaat te zetten, aldus Beatle-producer George Martin tegenover The Sunday Times.

De vermaarde Britse popgroep speelde het voor het laatst in 1967 tijdens een avant-gardefestival in Londen.

Paul McCartney was oorspronkelijk van plan om 'Carnival of light' op te nemen in een van de compilatie-albums met niet uitgebracht Beatles-materiaal die in de jaren 1990 op de markt kwamen, maar George Harrison vond het nummer "te ver gaan". Nu Sir Paul werkt aan een "fotofilm" met zo'n 4.000 opnamen die zijn vrouw Linda van de "fab four" maakte, heeft hij besloten 'Carnival of light' in de soundtrack op te nemen.