SKOPJE - Ongeveer 1,7 miljoen Macedoniërs kunnen zich zondag vanaf 7.00 uur bij de stembus vervoegen om de 250 leden voor een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingscampagne is de laatste weken overschaduwd door geweld en intimidatie.
De afgelopen dagen hebben in het gebied rond de stad Tetovo enkele schietpartijen tussen politie en gewapende Albanezen plaatsgehad. Daarbij zijn enkele mensen omgekomen.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de Macedonische regering afgelopen najaar akkoord ging met een vredesregeling met Albanese rebellen, waarmee op het nippertje een grootschalige burgeroorlog werd voorkomen. Nederland leidt de internationale troepenmacht die moet toezien op een ordentelijk verloop van de verkiezingen.

Oud-rebellenleider favoriet

Voor de Albanese kiezers is Ali Ahmeti, een voormalige topman van de rebellenbeweging UÇK, favoriet. Met zijn sociaal-democratische partij BDI scoort hij goed bij jonge Albanezen die weinig verwachten van de toekomst.

Bij de Macedonische partijen gaat de sociaal-democratische SDSM in de peilingen aan kop. Voor de nationalistische regeringspartij VMRO-DPMNE van premier Georgievski verwachten waarnemers forse klappen.