BERLIJN - Verscheidene Duitse kranten meldden in hun editie van zondag op gezag van de Duitse inlichtingendienst BND dat Irak een gevechtsvliegtuig heeft ontwikkeld waarmee het over een afstand van duizend kilometer biologische en chemische wapens kan inzetten.
Volgens de krant Bild am Sonntag heeft BND-directeur August Hanning het Duitse parlement woensdag geïnformeerd over het nieuwe Iraakse wapen.

In een reactie op het krantenartikel bevestigde een BND-woordvoerder dat medewerkers van de inlichtingendienst woensdag met leden van het parlement hadden gesproken. Hij ontkende echter dat de BND verslag had gedaan van de ontwikkeling van een onbemand vliegtuig door Irak.

De BND zou hebben gezegd dat in opdracht van de Iraakse leider Saddam Hoessein oude Russische MiG-23-gevechtsvliegtuigen zijn omgebouwd tot onbemande vliegtuigen. Een medewerker van de BND zou tevens tegen Bild am Sonntag gezegd hebben dat Irak over alle technologische kennis beschikt om kernwapens te maken, maar een speciale staalsoort en andere onmisbare componenten voor het maken van nucleaire wapens ontbeert.