LONDEN/BERLIJN - Het dossier over Irak dat de Britse regering op 24 september zal vrijgeven, onthult banden tussen Bagdad en Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Dat schrijft The Sunday Telegraph zondag. De Iraakse vice-premier Tareq Aziz beschuldigt de Verenigde Staten er intussen van voorwendsels te zoeken om Irak aan te vallen.
Het dossier zou het eerste doorslaggevende bewijs geven van de mogelijkheid die de Iraakse president Saddam Hoessein aan de belangrijkste leiders van het terreurnetwerk bood om op Iraaks grondgebied te trainen.

Een voorlopige versie van het dossier bevat gedetailleerde informatie over de manier waarop twee leiders van Al-Qaeda, Abu Zubair en Rafid Fatah, trainingen volgden in kampen in Irak en nog in contact staan met het bewind in Bagdad, schrijft de krant.

Volgens The Telegraph bevat het dossier nadere informatie over het Iraakse kernprogramma, met name over de geheime activiteit in een uraniumfabriek in Al-Qaim, op 256 kilometer ten westen van Bagdad. Het dossier zou ook onthullen dat Saddam Hoessein drie fabrieken voor chemische en biologische wapens heeft.

VS zoeken voorwendsels

De Iraakse vice-premier Tareq Aziz beschuldigt de Verenigde Staten ervan naar voorwendsels te zoeken 'om een niet te rechtvaardigen invasie en agressie tegen Irak te rechtvaardigen'.

Volgens hem is de regering in Washington helemaal niet zo bezorgd over massavernietigingswapens, maar is zij erop uit de Iraakse olie onder controle te krijgen en het Midden-Oosten opnieuw in te richten.

Aziz zei dat in Bagdad tegen journalisten in een reactie op de toespraak van de Amerikaanse president Bush. Hij wees alle Amerikaanse beschuldigingen van de hand. Hij zei dat zijn land open staat voor alle suggesties voor een oplossing van de crisis, maar dat niemand met een specifiek plan is gekomen. Hij zei dat de Verenigde Staten alle Iraakse aanboden voor wapencontrole heeft afgewezen.