DEINZE - Kathleen Baetman is sinds twaalf uur zaterdagnacht officieel de Schoonste boerin van Vlaanderen. De 23-jarige uit Diksmuide is in Deinze gekozen uit 16 boerinnen en boerendochters, en moet het imago van de landbouw anno 2002 mee vorm geven.
Eerste en tweede ereboerin zijn Mieke Vanderstraeten (25 jaar) uit Oudenaarde en Anne-Marie Stoffels (38 jaar) uit Neeroeteren. De prijs van het publiek ging naar de 32-jarige Annick Jehoul uit Bree.

In een avondvullend spektakel werden de zestien kandidates beoordeeld op looks, uitstraling, assertiviteit en gezond (boerinnen)verstand. Kathleen Baetman was degene die het best aan die criteria beantwoordde. Zij gaat naar huis met een splinternieuwe 4x4, waarmee ze een jaar lang mag rondrijden, en vertrekt samen met de eerste en tweede ereboerin half november voor drie dagen naar Barcelona, voor een professionele foto-shoot. De organisatie zorgt ondertussen voor vervanging op het bedrijf.

Met de verkiezing willen de organisatoren komaf maken met het oubollige imago van de boerin en de boerendochter. Volgens persverantwoordelijke Lieven Hérie is het beeld dat sommige mensen van boerinnen hebben totaal achterhaald: "De stevige boerin met de bolle wangen en de rode zakdoek op het hoofd bestaat echt niet meer. De boerin van vandaag doet veel meer dan voor de dieren zorgen. Er komt veel meer bij kijken, management, economie, en zo meer. Heel wat van onze kandidates hebben dan ook hogere studies achter de rug."