CAMP DAVID - De Amerikaanse president George Bush heeft Osama Bin Laden vanmiddag tijdens een radiotoespraak 'een hoofdverdachte' genoemd in verband met de terreur van afgelopen dinsdag. Bush overlegt in Camp David met zijn adviseurs over een Amerikaanse reactie. Volgens een woordvoerder van de president valt een grondoffensief tegen Afghanistan niet uit te sluiten.
Bush waarschuwde Bin Laden dat "hij zich pijnlijk vergist als hij denkt dat hij zich kan verbergen voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten''.

De Amerikaanse president zei verder dat zijn landgenoten zich moeten voorbereiden op een lang conflict en dat de daders van de aanslagen voor ''hun eigen vernietiging hebben gekozen".

"Iedereen die een Amerikaans uniform draagt, dient zich klaar te houden" aldus de president. "Wij zijn in oorlog en wij zullen als gevolg daarvan terugslaan". Op de vraag naar het tijdstip van die actie luidde het antwoord: "Wij kondigen dat op het gepaste moment aan". Bush zat aan tafel omringd door vice-president Dick Cheney, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en minister van Justitie John Ashcroft.

"Wij zullen de verantwoordelijken voor de aanslagen uit hun holen drijven. We zullen vinden wie het gedaan heeft" aldus de president die geen bijzonderheden verstrekte over de geplande maatregelen.

In zijn wekelijkse radiotoespraak riep Bush de bevolking op geduld te hebben "want het conflict zal niet kort zijn". Er is een grootscheepse en lange campagne nodig. Het internationale terrorisme kan niet "in een slag" uitgeschakeld worden.

Vlak voor Bush aan het overleg met zijn adviseurs begon, verklaarde Bush aan een journalist dat er geen twijfel over bestaat dat Bin Laden verdachte nummer één is".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in