BAGDAD - De Iraakse president Saddam Hoessein heeft de Verenigde Staten opgeroepen "wijsheid" aan de dag te leggen en het gebruik van militair geweld te vermijden. Saddam deed dat in een open brief aan de volkeren en de regeringen van de VS en de andere westerse landen.
"De Verenigde Staten en het Westen hebben tot in het extreme van macht gebruik gemaakt en hebben dan vastgesteld dat dit machtsgebruik niet het resultaat heeft opgeleverd dat zij hadden verwacht" aldus de Iraakse leider.

Saddam Hoessein, een gezworen vijand van de Verenigde Staten sedert de Golfoorlog in 1991, is de enige leider in de Arabische wereld die de aanslagen van dinsdag niet veroordeeld heeft.

De Iraakse president spoort de volkeren van de VS en het Westen in zijn open brief ertoe aan "hun leiders aan te moedigen hun verantwoordelijkheden te nemen op basis van het recht en van de gerechtigheid".

"De Amerikanen moeten goed beseffen welk kwaad zij andere volkeren hebben aangedaan (...) om tot de juiste reactie te komen", aldus Saddam die het geweld in de Palestijnse gebieden aanhaalt en "de dood van meer dan 1,5 miljoen Irakezen" als gevolg van het sedert 1991 aan het land opgelegde embargo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in