PARIJS - Een in ons land gearresteerde extremistische moslim was van plan Amerikaanse doelen in Frankrijk aan te vallen. Zijn hoofddoel zou de Amerikaanse ambassade in Parijs zijn geweest. Dat beweert de Franse radiozender Europe 1. Het Brusselse parket wou geen commentaar kwijt op dit bericht.
De man was een van de zes verdachte extremisten die donderdag in Brussel en Rotterdam werden gearresteerd. Volgens het radiobericht is de man een fundamentalist van Noord-Afrikaanse origine, ongeveer dertig jaar oud en getraind in Pakistan.

De politie zou in zijn woning een automatisch kalashnikov-geweer hebben gevonden. Ook werden verschillende documenten in beslag genomen. De man zou al meerdere reizen naar Frankrijk hebben gemaakt en contacten hebben met andere netwerken die in Europa opereren.

Het Brusselse parket bevestigde wel dat er mogelijk een verband is tussen de 2 aangehouden mannen en Osama Bin Laden. De twee mannen, een Tunesiër en een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, worden verdacht van bendevorming. De Tunesiër wordt ook verdacht van het bezit van oorlogswapens en van het beramen van een terreuraanslag op een gebouw.

Aanhoudingen in Rotterdam
De vier extremistische moslims die gisteren in Rotterdam werden aangehouden, zijn volgens het Openbaar Ministerie vermoedelijk betrokken bij een internationaal netwerk van extremistische moslims. Het gaat om een persoon van Nederlandse afkomst, twee van Franse afkomst en een van Algerijnse afkomst.

De arrestaties zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische justitie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van beide landen. De verdachten kwamen in beeld, nadat justitie in België enkele weken geleden een tip had gekregen. De tipgever waarschuwde voor aanslagen tegen Amerikaanse doelwitten in Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in