WASHINGTON - Opwinding over de vondst van beide zwarte dozen van het gekaapte vliegtuig dat zich dinsdag in het Pentagon in Washington boorde heeft plaatsgemaakt voor teleurstelling. De recorder met cockpitgesprekken bevat geen informatie.
Waarschijnlijk is de recorder beschadigd door de hevige brand die uitbrak na de aanslag op het Pentagon. Wanneer de zwarte doos intact zou zijn gebleven, was wellicht duidelijk geworden hoe de kapers de controle over het toestel van American Airlines overnamen.

De zwarte dozen zouden normaal gesproken gedurende een half uur een temperatuur van 1.100 graden Celsius moeten kunnen doorstaan. Het vuur in het Pentagon woedde twee dagen.

Wel is het gelukt informatie te verkrijgen uit de andere zwarte doos met de vluchtgegevens. Welke informatie is nog niet bekend.

Speurders hebben vannacht de tweede zwarte doos teruggevonden van het gekaapte vliegtuig dat dinsdag bij Pittsburgh in Pennsylvania is neergestort. Het apparaat registreert de gesprekken in de cockpit. Volgens het FBI is het toestel in redelijk goede staat. ,,We zijn erg hoopvol dat de gegevens van de zwarte doos en de opnames van de gesprekken enorm nuttig zijn voor ons onderzoek'', aldus de woordvoerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in