DOESJANBE - Een woordvoerder van de Afghaanse oppositie de dood van de dood van leider Ahmad Shah Massoed bevestigd. De 49-jarige Massoed raakte een week geleden zwaar gewond bij een aanslag.
Gisteren werd zijn dood al gemeld door het Afghaanse persbureau AIP. Ook het Iraanse persbureau Irna bracht het bericht dat Massoed was overleden. Het bericht werd echter tegengesproken door één van Massoeds medewerkers.

Volgens de woordvoerder van de oppositie is Massoed pas afgelopen nacht bezweken aan de verwondingen die hij opliep bij een zelfmoordaanslag van twee als journalisten vermomde Arabieren.

Volgens sommige bronnen zou er een verband bestaan tussen de aanslag op Massoed en de terreur in de Verenigde Staten. De aanslag op Massoed zou het werk zijn van Osama Bin Laden. Die zou op die manier willen vermijden hebben dat de Afghaanse oppositie na de terreur in Amerika een grootscheeps offensief tegen de Taliban zou beginnen.

De daders van de aanslag op de Afghaanse oppositieleider Ahmad Shah Massoed, hadden vervalste Belgische paspoorten bij die in 1999 gestolen werden. Dat bevestigde woordvoerder Michel Malherbe van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie kreeg de nummers van de gebruikte paspoorten binnen. Daaruit blijkt dat het gaat om paspoorten die in de loop van 1999 gestolen werden uit de Belgische ambassade in Den Haag en uit het Belgisch consulaat in Straatsburg en daarna kennelijk van valse persoonsgegevens en foto's werden voorzien. De diefstallen werden destijds gerapporteerd aan Interpol.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in