ISLAMABAD - De leider van de streng-islamitische Taliban-beweging in Afghanistan heeft moslims wereldwijd opgeroepen zich voor te bereiden op een heilige oorlog, de Jihad. Eerder dreigde het Taliban-bewind buurlanden aan te vallen die steun verlenen aan Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. De Taliban heeft alle buitenlanders verzocht het land te verlaten. Rusland heeft inmiddels zijn steun toegezegd aan een Amerikaanse vergeldingsaanval. Pakistan zou nu toch bereid zijn de Amerikanen te steunen.
De Talibanleider wijt de dreiging van een Amerikaanse aanval op zijn regime niet alleen aan de aanwezigheid van Osama bin Laden op Afghaans grondgebied. ,,Het gaat hier om agressie tegen de islam'', aldus Omar. ,,Iedere moslim moet klaarstaan om zich hiertegen te verzetten en indien nodig bereid zijn zichzelf op te offeren voor zijn geloof.''

Overigens zijn de Taliban niet bereid Osama bin Laden, hoofdverdachte van de aanslagen in de Verenigde Staten van afgelopen dinsdag, het land uit te zetten. ,,Als de man wil vertrekken, staat het hem vrij Afghanistan te verlaten. Maar als hij wil blijven, houden wij hem niet tegen'', aldus een Taliban-diplomaat. Het regime ontkent nog altijd elke betrokkenheid van Bin Laden met de aanslagen.

Exodus gaat voort
Steeds meer mensen verlaten Afghanistan. Aan de grenzen met de verschillende buurlanden staan kilometerslange rijen. Alle medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) hebben zaterdag het land verlaten. De laatste vier - twee Belgen, een Fransman en een Duitser - vertrokken vanmiddag via het buurland Turkmenistan, aldus een woordvoerster van AZG. Iran heeft ijn grens met Afghanistan gesloten om een eventuele toevloed van vluchtelingen te voorkomen.

Taliban bedreigt buurlanden
De Taliban blijft inmiddels harde taal spreken. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kaboel, die door het Afghaanse persbureau AIP in Islamabad verspreid werd, staat dat elke Amerikaanse aanval op Afghanistan om de terreuraanslagen in New York en Washington te wreken, een agressie tegen "een souverein en onafhankelijk land" zou zijn.

Als de buurlanden de VS de toestemming geven hun grondgebied of luchtruim te gebruiken, zijn ze betrokken bij een oorlog tegen Afghanistan. "In zo'n situatie is het niet onwaarschijnlijk dat we een grootscheepse aanval op het land uitvoeren en dat de moedjahedin (de heilige strijders) het land binnenvallen", aldus de verklaring.

Buurland Pakistan zou nu toch bereid zijn in te gaan op de vraag van de VS tot medewerking aan een operatie tegen het terrorisme en tegen wie er terroristen onderdak geeft (de groep van Osama Bin Laden en Afghanistan).

Moskou steunt eventuele Amerikaanse aanval
Igor Ivanov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft impliciet Russische steun toegezegd bij een eventuele aanval van de Verenigde Staten op het door de Taliban gecontroleerde gebied in Afghanistan.

'In de strijd tegen het terrorisme kan het gebruik van geweld niet worden uitgesloten. We weten dat het zich in het gebied van de Taliban trainingskampen voor terroristen bevinden en dat er drugs worden geteeld voor de Russische en Europese markten', aldus Ivanov.

Ivanov noemde die situatie ,,een gevaar en een bedreiging voor de veiligheid van onze landen''. Volgens hem kan de internationale gemeenschap niet stil blijven zitten.

De familie van bin Laden in New York, veroordeelt ondertussen de aanslagen in sterke bewoordingen. Zijn oudste broer denkt dat de aanslagen "in strijd zijn met de grondsbeginselen van de islam". De familie en Osama hebben reeds jaren geen contact meer met elkaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in