NEW YORK De Amerikaanse president George W. Bush heeft een bezoek gebracht aan het rampgebied in New York. Het bezoek aan de puinhopen van het World Trade Center had plaats onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen.
Bush kwam uit Washington, waar hij eerder op de dag een herdenkingsdienst had bijgewoond. Hij landde met het vliegtuig op een luchtmachtbasis in New Jersey en vloog met een helikopter verder naar Manhattan. Het toestel vloog eerst boven het stadsdeel, zodat Bush zich vanuit de lucht een beeld kon vormen van de omvang van de schade. De helikopter landde op de helihaven langs de Hudson-rivier geland. Als afleidingsmanoeuvre voor een eventuele aanslag, werd de helikopter met de president erin voorafgegaan door een andere. De president nam vervolgens plaats in een gepantserde zwarte terreinwagen. Die reed in een konvooi van 25 andere wagens naar de plaats van de ramp. F-15-straaljagers vlogen boven Manhattan.

Bush werd rondgeleid door de burgemeester van New York, Rudolph Giuliani. Op de plaats van de ramp hield Bush een korte toespraak met een megafoon. "Ik hoor je niet", riep één van de omstaanders. "Ik kan je wel horen", zei Bush door de megafoon. "En diegenen die deze gebouwen hebben neergehaald zullen binnenkort ook van ons horen", voegde hij eraan toe. De hulpverleners juichten en scandeerden "USA, USA".

,,Bedankt voor jullie harde arbeid, het land is trots op jullie'', zei Bush voor de verzamelde mannen en vrouwen van de reddingsteams. Hij sprak de menigte door een megafoon toe terwijl hij zijn arm over de schouder van een brandweerman sloeg. De president kreeg luide bijval.

De menigte riep Bush op om de aanslagen van dinsdag op de VS niet ongewroken te laten. Uit veiligheidsoverwegingen mochten de televisiezenders het bezoek van de president slechts uit de verte volgen. Pas toen Bush weer weg was, mochten de van nabij opgenomen beelden worden uitgezonden.

Vervolgens had Bush op een geheime plaats een ontmoeting met naasten van de slachtoffers en vermisten. Over het exacte programma is uit veiligheidsoverwegingen van tevoren niets bekendgemaakt.

In totaal zijn nu 194 mensen uit de puinhopen geborgen of in het ziekenhuis aan hun verwondingen overleden. Onder het puin van het WTC liggen mogelijk nog 5000 lichamen. Bush heeft opdracht gegeven de vlaggen tot 22 september halfstok te laten hangen.

Bush brengt het weekeinde door in het presidentiële buitenverlijf Camp David. Vandaag spreekt hij zijn nationaal veiligheidsteam om besluiten te nemen over hoe te reageren op de aanvallen, aldus een hoge regeringsfunctionaris.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in